Direktlänk till inlägg 18 maj 2014

Chokladrulltårta!

Av februaritjejen - 18 maj 2014 11:43

 

Chokladrulltårta

Drömtårta - Drömrulltårta
 
 
Tid: 35 minuter
1 rulltårta

Ingredienser:

Rulltårta:

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 0.75 dl potatismjöl
    • eller  0.75 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 st äggula
 

Gör så här:

Rulltårta:

    1. Sätt på ugnen (250°C vanlig d.v.s över- och undervärme eller 200°C varmluftsfunktion) så att den hinner bli varm tills smeten är klar.

      Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljusgul pösig smet med elvisp (ca 15 sek).

    2. Tillsätt bakpulver och kakao. Sikta gärna kakaon för att slippa klumpar. Vispa till en jämn smet med elvispen (ca 5 sek).

    3. Tillsätt potatismjöl eller vetemjöl. Vispa till en jämn smet med elvisp (ca 5-10 sek).

      (Om du tar vetemjöl så tänk på att när du mäter upp att mjölet inte ska vara packat så undvik att gräva i mjölpåsen med decilitermått. Försök hälla upp det eller väga. Annars tar du lätt för mycket mjöl och då spricker rulltårtan lätt när du ska rulla ihop den.)

      (Tänk på att inte vispa längre tid än att allt är blandat för då blir rulltårtan seg istället för luftig.)

    4. Bred ut rulltårtssmeten på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt eller långpanna ca 30x40 cm.

      (Observera att det är noga med måtten och att du verkligen breder ut smeten ordentligt, 0-1 centimeter från kanten av plåten så att rulltårtan får ganska exakt måtten 30x40 cm eller motsvarande yta. Följer man inte detta så blir rulltårtan för tjock eller för tunn och då kommer den bli svår att få att hålla ihop när den ska lossna från pappret och när den ska rullas.)

    5. Grädda rulltårtan mitt i ugnen i 250°C i 5 minuter. Om du har varmluftsfunktion i din ugn grädda den då i mitten i 200°C i 8 minuter inställd på varmluft. Jag tycker att det är lättare att få bra resultat i varmluftsugn. Om du använder vanlig ugn så observera att du verkligen måste vara med och "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.

      Rulltårtan växer upp som stora bubblor under gräddningen som sedan sjunker ihop.

    6. Under tiden rulltårtan gräddas, strö ut strösocker på ett bakplåtspapper. Snåla inte med sockret och se till att det sprids jämnt, använd gärna sockerströare.

      (På bilden hade jag inte tillräckligt mycket och utspritt socker, det som händer då är att det yttersta skiktet fastnar i pappret, ingen katastrof men rulltårtan blir snyggare om det inte fastnar.)

    7. Stjälp direkt upp rulltårtan med ovansidan mot det sockrade bakplåtspappret. (Ta tag i ändarna på bakplåtspappret som rulltårtan sitter på och vänd runt det.)

    8. Ta försiktigt loss bakplåtspappret. Pensla gärna med kallt vatten så lossnar det.

      Lägg under bakhandduk och låt svalna under tiden du gör fyllningen.

Fyllning:

  1. Mät upp smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Det är bra om smöret är rumsvarmt, låt det annars gärna stå framme en liten stund.

  2. Vispa till en jämn smet med elvisp (med vispar).

    (Det tar ca 1 minut. Fortsätt bara vispa tills det blir en jämn smet som lossnar från visparna. Är smöret rumsvarmt går det fortare.)

  3. Tillsätt äggulan. Vispa till en jämn smet med elvisp (ca 15 sek).

  4. Bred ut smörkrämen på rulltårtan som har svalnat så mycket att smöret inte smälter.

    (Låt inte svalna eller kyla rulltårtan så den blir onödigt kall för då blir den svårare att rulla ihop, alltså spricker lättare. Bäst är ungefär rumstemperatur.)

  5. Rulla försiktigt ihop rulltårtan. Lägg den sedan i kylskåp gärna inrullat i bakplåtspappret och sedan i en plastpåse och förvara den där minst 20 minuter eller tid fram till servering.

    (Undvik att skära upp rulltårtan innan den varit minst 20 minuter i kylskåp eftersom smörkrämsfyllningen då blir kladdig, det blir inga fina bitar helt enkelt.)


    Smaklig måltid!


    Hoppas ni tycker om detta inlägg! Hejdå!


    PS: Receptet är från recepten.se

 
 
misspärlan

misspärlan

23 maj 2014 09:49

Mums! Det ska nog jag baka:-)

http://missparlan.wordpress.com

februaritjejen

23 maj 2014 10:26

Tack, för din kommentar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av februaritjejen - 24 juni 2016 12:00

Trevlig midsommar! Elr vad man nu säger...haha Ja då är det midsommar. Blomkransen på huvuder och alla förberedda att dansa "små grodorna"runt midsommarstången:) Det vi familjen ska göra är att grilla och ha det kul! Njuta helt enkelt! Ha en...

Av februaritjejen - 20 juni 2016 18:03

Hej alla fina läsare! Jag vill bara informera er om att jag bytt bloggportal, för att göra min blogg större och få fler besökare! Så om ni vill läsa min blogg gå in på http://nouw.com/februaritjejen Så ses vi där! Ha det gött! Hejdå Bloggpl...

...

Av februaritjejen - 20 juni 2016 18:01

3344211646

Av februaritjejen - 20 juni 2016 16:01

Jag skrev ett inlägg för ganska längesen att jag skulle ha en frågstund, men grejen är att ingen frågade. Men jag tänkte försöka igen med en frågestund! Så ni kära underbara glad läsare. Varsågod och fråga om vad som helst när som helst. De 20 första...

Av februaritjejen - 20 juni 2016 15:31

Ni som älskar The Body shop och har tänkt på att öpa något därifrån nu på sommaren, ska kolla in i detta inlägg! Det här är några av deras nyheter! 1. British ROse Eau De Toilette Det är en lätt, fräsh och modern doft! Den innehåller Community ...

Sök i bloggen

Februaritjejen!

 

 

Hej! Jag är en tjej som skriver om min vardag, puberteten,tips m.m. Kommentera gärna vad ni tycker om min blogg!

Presentation

Fråga mig

12 besvarade frågor

omröstning

Vad vill du att jag ska skriva för inlägg?
 tips/tags/thisorthat
 om puberteten
 min vardag
 recept
 djur

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Tidigare år

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

RSS

Gästbok

Gästbok

HTML-profilhjärtan

HTML-stjärnor bakom musen

HTML-text

html-bild1

HTML-bakgrund

HTML-bakgrund


Ovido - Quiz & Flashcards